Anmeldelse af BasisOrdbog

Se Fransk Nyt 231, Marts 2002

BASISORDBOG FRANSK, VERSION 3

Af Emma Michelsen, Torben Amtrup og Jes Lundt Hansen. CD-rom + manual.

Udgivet af Samarbejdet BasisOrdbog 2001. Institutionslicens kr. 2950,- ekskl. moms.

AF OLE PEDERSEN, HELSINGØR GYMNASIUM

BasisOrdbog består af en cd-rom, der er enkel at installere, i al fald i den enkeltbrugerversion, jeg har haft til anmeldelse. At skulle konkurrere med Gyldendals røde ordbøger må være en utaknemmelig opgave, men i betragtning af de problemer eleverne ofte har med disse, er det et velkomment initiativ at forsøge at lave en enkel og dog fyldig computerbaseret ordbog til fransk.

Resultatet må siges at være nydeligt. Programmet fungerer fejlfrit, og layoutet er dejligt overskueligt. Der kan laves opslag begge veje (dansk-fransk og fransk-dansk), og i første omgang får man kun oversættelsen, f.eks. "kold" ® "froid". Dobbeltklikkes der derefter på oversættelsen, fremkommer en tekstboks med opslagsord og oversættelse, angivelse af ordklasse (i dette tilfælde adj), angivelse af betydningsområder (natur, miljø, vejr) samt yderligere kommentar (bruges også i figurlig/overført betydning. Også adv (biord): froidement). Via tekstboksen kan man klikke sig frem til en relevant grammatikside, der giver en fyldig, men overskuelig oversigt over det pågældende sproglige område, og man kan også høre ordet udtalt. Man kan desværre ikke kopiere fra BasisOrdog til sit tekstbehandlingsprogram, hvilket må siges at være en mangel, når programmet bruges på en computer, som mange af vores elever skriver deres opgaver på.

Opslagsmulighederne virker umiddelbart lidt begrænsede: jeg er da løbet ind i flere nitter under søgningen, men man skal ikke fortvivle, for BasisOrdbog giver mulighed for redigering af opslagene: det er muligt at lave tilføjelser til eksisterende opslag eller tilføjelser i form af nye opslag. Man kan også bruge ordbogen til at lave en "klassens ordbog" med relevante gloser i forbindelse med tekstlæsning.

Som første ordbog virker BasisOrdbog gennemtænkt, skal den udbygges til at kunne dække behovet på fortsættersprogs- og højniveauhold, kræver det en solid arbejdsindsats af brugerne. Under alle omstændigheder får man meget for pengene i denne udgivelse.

------

Samarbejdet BasisOrdbog takker Ole Pedersen for den fine anmeldelse. Vi synes dog lige, at vi skal have lov til at gøre opmærksom på to ting:

Tilbage