Mad og måltider

 

Danskerne elsker god mad, og mange spiser rigeligt. Man spiser for at leve, men man lever ikke for at spise.. .    LYT

 

Mad og madlavning er forbundet med mange vaner og traditioner. Men de ændrer sig, og man spiser ikke på samme måde i dag som for 50 år siden. De flestes spisevaner er blevet mere varierede, og maden er blevet mere international.    LYT

 

Dagens måltider er morgenmad, frokost og aftensmad (som også kaldes middagsmad, fordi man i gamle dage spiste middag midt på dagen).    LYT

 

Om morgenen spiser man morgenmad. De fleste drikker kaffe eller te og spiser et stykke brød med ost eller marmelade. Mange børn spiser havregryn med mælk eller cornflakes. Man kan også spise yoghurt eller et andet mælkeprodukt.   LYT

 

Midt på dagen – omkring kl. 12 - spiser man frokost. På store arbejdspladser og mange skoler er der en kantine, hvor man kan købe mad. Traditionelt laver mange danskere en frokost med rugbrød og pålæg, som de pakker ind, så det bliver en madpakke, de kan tage med på arbejde eller i skole. Frokosten er som regel kold mad.    LYT

 

Næsten alle danskere holder meget af rugbrød, som er lavet af groft rugmel. Pålæg er ofte lavet af svinekød skåret i tynde skiver, som lægges på en skive brød, ofte med lidt smør mellem brød og pålæg. Derfor hedder det smørrebrød. Man kan også købe pålæg lavet af frugt eller af andre slags kød. Der findes desuden mange slags fiskepålæg, sild, makret, tun, laks og andet.    LYT

 

Til frokost drikker man enten øl, vand, sodavand, mælk eller andet. Mange drikker i dag Coca-Cola med eller uden sukker (zero eller light er sukkerfri).    LYT

 

Om eftermiddagen kan man eventuelt spise lidt frugt, fx æble, pære, banan, appelsin.    LYT

 

Om aftenen spiser man middagsmad, som er varm mad. Traditionel dansk middagsmad består af kød, kartofler og sovs, men kartoflerne kan erstattes af ris eller pasta.    LYT

Kødet er svinekød, kylling, kalvekød eller oksekød, sjældnere lam, and, kalkun eller fisk.

Kartoflerne er som regel bare kogt i vand, eller de kan være stegt eller bagt i ovnen.

Sovsen er ofte lavet med smør og mel.    LYT

Der kan også være grønsager eller grøn salat som tilbehør.

Man spiser også en del supper.    LYT

Til middagsmaden drikker man det samme som til frokost. Dog drikker man i dag ikke så meget øl som tidligere, og nogle foretrækker et glas rødvin eller hvidvin.    LYT

 

Mange spiser anderledes end det, jeg har skrevet her, som er meget generelt og traditionelt. I de sidste mange år har vi fået meget inspiration fra andre landes køkkener.    LYT

Italiensk mad er blevet meget populær, især spaghetti og pizza.

Fra landene omkring Middelhavet har vi fx pitabrød, kebab, bulgur, falafel.

Fra Asien har vi både kinisiske forårsruller og thailandske wok-retter.    LYT

 

Og man kunne blive ved... Velbekomme!    LYT